آیا مصرف و اعتیاد به کوکائین از طریق آزمایش قابل تشخیص است؟ ماندگاری کوکائین در بدن چند روز است؟ چه مدت بعد از آخرین مصرف کوکائین در آزمایش خون و ادرار نشان داده می شود؟
کوکائین نوعی ماده محرک اعتیادآور است که اعتیاد به آن عوارض روانی و جسمانی شدیدی را به دنبال دارد. مدت زمان ماندگاری کوکائین در بدن به عوامل متعددی بستگی دارد و این مدت برای افراد مختلف متفاوت است. تشخیص اعتیاد به کوکائین و حتی یک بار مصرف آن از طریق آزمایش خون، ادرار، بزاق و مو امکان پذیر است.
به عنوان مثال فردی که فقط یکبار کوکائین مصرف کرده است حدود 3 تا 5 روز بعد، کوکائین در ادرار او تشخیص داده می شود. فردی که بیش از یکبار مصرف کرده یا دوز مصرفی او بیشتر است آزمایش ادرار او از 3 تا 7 روز تست را مثبت نشان می دهد. اما افرادی که به طور مرتب و دائم کوکائین مصرف می کنند از 5 تا 7 روز کوکائین در آزمایش ادرار آن ها قابل تشخیص است.
پیش از پرداختن به موضوع مدت زمان ماندگاری کوکائین در بدن و عوامل تاثیر گذار بر آن، بهتر است بدانید با توجه به عوارض شدید روانی و جسمانی اعتیاد به کوکائین، ترک این ماده محرک خطرناک باید تحت نظر پزشک و روانشناس درمانگر اعتیاد و در مراکز تخصصی انجام شود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک تماس بگیرید.
کوکائین چه مدت در بدن باقی می ماند؟
چند دقیقه بعد از مصرف کوکائین به فرد احساس سرخوشی و لذت دست می دهد. این حس طی نیم ساعت به اوج رسیده و تا یک ساعت ادامه دارد. اگرچه بعد از این مدت احساس لذت در فرد فروکش می کند اما کوکائین حدود 1 تا 4 روز در بدن فرد باقی می ماند. در صورت استفاده طولانی مدت و دوز بالا مدت ماندگاری طولانی تر خواهد شد. در بین مصرف کنندگان مداوم معمولا ماندگاری کوکائین در بدن حدود 3 تا 5 روز است.
کوکائین به سرعت در بدن تجزیه می شود. نیمه عمر این ماده حدود 6 ساعت است. به عبارت دیگر نیمی از کوکائینی که وارد بدن می شود طی 6 ساعت از بدن حذف می شود. نیمی از مقدار باقی مانده نیز طی 6 ساعت بعدی از بین می رود. در نتیجه کوکائین حدود یک روز در ادرار وجود دارد.
اما کوکائین در بدن به مواد دیگری به نام متابولیت ها تجزیه می شود که برای مدت بیشتری قابل تشخیص هستند. بنزوئیل کلونین و متیل استر کونین به عنوان متابولیت های اصلی کوکائین نیمه عمر 12 ساعتی دارند. از این رو تا 4 روز بعد از آخرین مصرف در ادرار تشخیص داده می شود.
تشخیص کوکائین در آزمایشات
آزمایش ادرار رایج ترین روش برای تشخیص مصرف و اعتیاد به کوکائین است. با این حال آزمایش های خون، ادرار و بزاق نیز به طور معمول برای تست اعتیاد به کوکائین مورد استفاده قرار می گیرند.
هر یک این روش هایی که برای تشخیص اعتیاد کوکائین به کار می رود مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به آن ها می پردازیم.
-
ماندگاری کوکائین در آزمایش ادرار
آزمایش ادرار دقیق ترین و رایج ترین روش برای تشخیص مصرف کوکائین است. متابولیت های کوکائین دو تا چهار روز در ادرار قابل تشخیص است. در افرادی که اعتیاد شدید و دوزمصرفی بالایی دارند حتی تا دو هفته بعد از آخرین مصرف نیز تست ادرار مثبت می شود.
-
ماندگاری کوکائین در خون
آزمایش خون برای تشخیص مصرف کوکائین را می توان از 12 تا 24 ساعت بعد از آخرین مصرف انجام داد. این تست معمولا در بیمارستان گرفته می شود و تا 48 ساعت نیز متابولیت بنزوئیل کلونین در آن قابل شناسایی است. بنابراین می توان گفت ماندگاری کوکائین در خون حدود 48 ساعت است.
حتما بخوانید: عوارض مصرف کوکائین
-
ماندگاری کوکائین در بزاق
برای تست مصرف کوکائین از طریق آزمایش بزاق از دستگاه مخصوص برای برداشتن نمونه استفاده می شود. متابولیت های کوکائین در بزاق دهان از 2 تا 24 ساعت بعد از مصرف قابل تشخیص است.
-
ماندگاری کوکائین در مو
متابولیت های کوکائین تا 90 روز در فولیکول های مو تشخیص داده می شود. البته نتایج این آزمایش به میزان دقت مرکز انجام تست بستگی دارد و گاهی ممکن است نتایج مثبت کاذب را نشان دهد.
یکی از مشکلات آزمایش مو برای تشخیص کوکائین این است که مثبت شدن جواب تست لزوما نشان دهنده مصرف کوکائین توسط فرد نیست. زیرا رنگ دانه های مو در اثر آلودگی محیطی یا قرار گرفتن اتفاقی در معرض کوکائین، این ماده را جذب کرده و می تواند نتیجه مثبت کاذب ایجاد کند.
عوامل موثر بر مدت ماندگاری کوکائین در بدن
مدت زمان ماندگاری کوکائین در بدن به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله مهمترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- درجه خلوص کوکائین و میزان مصرف و خلوص: دوز مصرفی مهمترین فاکتور در مدت ماندگاری کوکائین در بدن است. هرچه فرد میزان بیشتری کوکائین مصرف کرده باشد زمان لازم برای دفع کامل آن از بدن نیز بیشتر خواهد بود.
همچنین افرادی که به مدت طولانی کوکائین مصرف می کنند خروج مواد از بدن آن ها دشوارتر است. زیرا سیستم حذف سموم و مواد مخدر در بدن این افراد به دلیل استفاده مکرر، عملکرد و کارآیی خود را از دست می دهد.
از طرف دیگر، هرچه خلوص کوکائین مصرفی بیشتر باشد اثرات قوی تر و ماندگارتری از خود در بدن برجای می گذارد.
- فعالیت بدنی و متابولیسم بدن: کوکائین از بدن افرادی که فعالیت بدنی بیشتر و سرعت متابولیسم بالاتری دارند، سریعتر دفع می شود. از آنجایی که متابولیسم بدن جوانان از افراد مسن بیشتر است بنابراین ماندگاری کوکائین در بدن افراد جوان کمتر از افراد مسن خواهد بود.
- نحوه مصرف: نحوه مصرف تاثیر مستقیمی بر زمان تشخیص آن در آزمایشات دارد. در روش استنشاقی که فرد طی 10 تا 30 دقیقه به اوج لذت می رسد، کوکائین در کمتر از سه ساعت از بدن خارج می شود. کوکائین در روش تدخین، نیمه عمر 45 دقیقه ای دارد و دفع آن بیش از 4 ساعت طول می کشد. اگر کوکائین به روش تزریقی مصرف شود نیمه عمر آن حدود 5 دقیقه بوده و طی 30 دقیقه بدن آن را دفع می کند.
در روش مصرف خوراکی یک ساعت طول می کشد تا فرد اثر کوکائین را حس کند و این اثر تا 2 ساعت ادامه دارد. به عبارت دیگر نیمه عمر کوکائین در روش خوراکی یک ساعت است و تقریبا 5/5 ساعت طول می کشد تا به طور کامل از بدن خارج شود.
- چربی بدن: کوکائین در بافت های چربی بدن ذخیره می شود. از این رو ماندگاری کوکائین در بدن افراد چاق با اضافه وزن و مقدار زیاد چربی بدن بیشتر از سایرین است. به همین دلیل آزمایش تشخیص کوکائین این افراد به مدت طولاتی تری مثبت می شود.
- مصرف الکل و کافئین: الکل و کافئین با کوکائین پیوند برقرار کرده و از دفع سریع آن جلوگیری می کنند. لذا در صورت مصرف الکل یا کافئین مدت زمان ماندگاری کوکائین در بدن افزایش یافته و تشخیص ان راحت تر است.
حتما بخوانید: ترک اعتیاد به کوکائین
از بین بردن سریع اثر کوکائین
برخی افراد برای منفی کردن تست اعتیاد و مصرف کوکائین یا دلایل دیگر به دنبال راهی برای از بین بردن سریع اثر کوکائین هستند. در مسیر جستجو برای یافتن راه حل دفع سریع کوکائین ممکن است با پیشنهاد روش هایی مانند نوشیدن مقدار زیاد آب، مصرف میوه های تازه سرشار از آنتی اکسیدان، استفاده از قرص های ضد سم و غیره مواجه شوند.
با این حال هیچ کدام از این روش ها باعث از بین بردن سریع اثر کوکائین نمی شود. تنها راه حل مطئین و صحیح برای از بین بردن علائم و عوارض مصرف کوکائین، قطع مصرف و اقدام برای درمان اعتیاد است.
در روش علمی و اصولی ترک اعتیاد کوکائین زیر نظر پزشک درمانگر، اقداماتی برای سم زدایی و ترک اعتیاد سریع انجام می شود که جزئی از برنامه درمانی بوده و باعث می شود بیمار راحت تر بتواند اعتیاد خود را ترک کند.