ریتالین چیست و چه کاربردی دارد؟ آیا ترک شیشه با ریتالین امکان پذیر است؟ شیشه نوعی ماده محرک است و با تاثیر بر سیستم اعصاب مرکزی و مکانیسم های مغز باعث ایجاد اختلال شدید در بدن و شادی و هیجان کاذب فرد می شود.
شیشه علاوه بر اعتیاد فیزیکی، وابستگی روانی نیز به همراه دارد. به همین دلیل برای ترک اعتیاد ماندگار و قطعی شیشه، در کنار سم زدایی و ترک اعتیاد جسمانی، بیمار باید تحت روان درمانی نیز قرار گیرد.
عوارض مصرف شیشه تا سال ها بعد از ترک هم در بدن بیمار باقی می ماند. لذا انتخاب روش مناسب و اصولی برای ترک شیشه بسیار مهم است. انتخاب بهترین روش برای ترک شیشه تنها با مشورت پزشک متخصص و مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد امکان پذیر است.
اغلب افرادی که ترک اعتیاد در منزل را برای ترک شیشه انتخاب می کنند برای کنترل میزان مصرف و عوارض ترک شیشه به مصرف دارو روی می آورند. یکی از داروها قرص ریتالین است که از لحاظ ساختاری شباهت زیادی به شیشه دارد.
در این مقاله تاثیر قرص ریتالین برای ترک شیشه را مورد بررسی قرار خواهیم داد. تا پایان با ما همراه باشید.
ریتالین چیست؟
ریتالین نوعی داروی محرک است. این دارو اغلب برای درمان بیش فعالی، کمبود توجه و اختلال حمله خواب (نارکولپسی) مورد استفاده قرار می گیرد. ریتالین به لحاظ ساختاری شباهت زیادی به مت آمفتامین دارد. لذا می توان از این دارو به عنوان داروی نگه دارنده و جلوگیری از عوارض حاد در ترک شیشه استفاده کرد.
آیا ریتالین برای ترک شیشه مناسب است؟
ریتالین دارویی معروف و پر مصرف برای ترک اعتیاد به شیشه است. شباهت ساختار ریتالین به شیشه ممکن است این تصور را ایجاد کند که ریتالین مغز را دچار اختلال کند. اما باید بدانید که ریتالین بر خلاف شیشه که اثر تخریبی بر مغز دارد، عملکرد مغز بیمار را اصلاح می کند. به همین دلیل ترک شیشه با ریتالین برای برخی افراد توصیه می شود.
البته تاثیر اصلاحی ریتالین بر عملکرد مغز، بدان معنا نیست که همه افرادی که قصد ترک شیشه در منزل را دارند می توانند به صورت خودسرانه ریتالین مصرف کنند. زیرا این دارو در صورتی که بدون تجویز و نظارت پزشک متخصص مصرف شود اعتیادآور بوده و عوارض جبران ناپذیری مانند حملات قلبی به دنبال دارد.
بنابراین ریتالین برای ترک شیشه در صورتی مناسب است که پزشک متخصص با توجه به شرایط بیمار مصرف آن را موثر تشخیص دهد. در این حالت ریتالین را می توان با اطمینان بیشتر و عوارض کمتر برای ترک شیشه مصرف کرد.
عوارض مصرف ریتالین
ریتالین برای ترک شیشه یا هر هدف دیگری در صورتی که به صورت خودسرانه و بدون تجویز پزشک یا به مقدار بیشتر و مدت طولانی تر از آنچه پزشک متخصص دستور داده است مصرف شود موجب اعتیاد شده و عوارض خطرناکی خواهد داشت. از جمله مهمترین این عوارض می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تحریک پذیری و پرخاشگری
- نوسانات خلقی و افکار غیر طبیعی
- کاهش قدرت یادگیری و تنبلی مغز
- حرکات غیر ارادی عضلات
- سرگیجه و سردرد
- اختلالات بینایی
- حالت تهوع و استفراغ
- بی اشتهایی و کاهش وزن
- اختلال در ریتم قلب
- افزایش فشار خون
- بیماری های قلبی و کبدی
- بی حسی و زخم های غیر عادی روی دست و پا
دارو برای ترک شیشه
مصرف هیچ دارویی برای ترک اعتیاد به شیشه و سایر مواد مخدر و محرک بدون تشخیص و تجویز پزشک مجاز نیست. اما گاهی پزشک بعد از معاینه و بررسی شرایط بیمار، داروهایی مانند ریتالین، مودافینیل، قرص ب2 و متادون را با دوز مشخص و برای مدت معین، برای ترک شیشه و کاهش عوارض ترک تجویز می کند.
هر یک از انواع قرص برای ترک شیشه در صورتی کارآیی دارند که تحت نظر پزشک یا در صورت ترک اعتیاد در کلینیک و طبق برنامه مشخص مصرف شود. مصرف خودسرانه هر نوع دارو و قرص یا مخدر برای ترک اعتیاد اشتباه است و می تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد و باعث اعتیاد شود.
ترک شیشه با ریتالین در دوران بارداری
اعتیاد به شیشه در دوران بارداری برای مادر و جنین بسیار خطرناک است. لذا بسیاری از خانم ها که به مصرف شیشه اعتیاد دارند قبل از بارداری یا در طول این دوره برای ترک شیشه اقدام می کنند. ترک شیشه با ریتالین روشی است که اغلب این افراد برای ترک اعتیاد انتخاب می کنند. اما مصرف ریتالین همانند اعتیاد به شیشه برای جنین مضر است و به او آسیب وارد می کند. افزایش ریسک نقص قلبی جنین از جمله عوارض خطرناک مصرف ریتالین در دوران بارداری است.
در صورتی که باردار هستید و شیشه مصرف می کنید حتما این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین برای ترک شیشه به هیچ عنوان به صورت خوسرانه از ریتالین برای ترک شیشه استفاده نکنید.
حتما بخوانید: ترک شیشه در کلینیک در تهران | مراحل و نحوه درمان
چرا باید اعتیاد به شیشه را ترک کرد؟
در ابتدا که فرد به مصرف شیشه روی می آورد، به دلیل اختلالات مغزی احساس هیجان و شادابی زیاد، افزایش قدرت تمرکز و انرژی را تجربه می کند. اما این احساسات کاذب بوده و دوام چندانی هم ندارند.
با ادامه روند اعتیاد و افزایش میزان مصرف، عوارض روانی و جسمانی اعتیاد به شیشه مانند اضطراب، تحریک پذیری، بیماری های روانی از قبیل افسردگی و اسکیزوفرنی، خستگی مداوم، بی خوابی و گیجی، سکته مغزی و قلبی و مشکلات تنفسی در فرد مصرف کننده بروز می کند.
صدمات و عوارض مصرف شیشه طیف گسترده ای از بیماری ها و مشکلات خانوادگی و اجتماعی را در بر می گیرد که در صورت عدم ترک و درمان اعتیاد تا پایان عمر با بیمار همراه خواهد بود. بنابراین برخورداری از سلامت جسمانی و روانی و بازگشت به زندگی سالم فردی، خانوادگی و اجتماعی و بدون عوارض اعتیاد مهمترین دلیل برای ترک اعتیاد به شیشه است.
اما روشی که برای ترک اعتیاد به شیشه مد نظر قرار می گیرد نیز اهمیت بالایی دارد. زیرا برنامه درمانی مناسب برای هر فرد با توجه به شرایط ویژه ای که از نظر سلامت جسمانی و روانی و میزان و مدت مصرف شیشه دارد با سایر بیماران متفاوت است.
سخن پایانی
به یاد داشته باشید ترک شیشه با دارو و قرص هایی مانند ریتالین تنها اول راه است که فرد از نظر جسمانی مصرف شیشه را کنار بگذارد. درمان موفق اعتیاد به مواد مخدر و محرک نیازمند بهره مندی از خدمات روانشناسی و مشاوره برای درمان ریشه های گرایش به اعتیاد و آمورزش راه های مقابله با وسوسه مصرف مجدد است.