ترک اعتیاد سرپایی
درمان اعتیاد مانند درمان سایر بیماری ها نیازمند نظارت پزشک متخصص و مراقبت کادر درمان مجرب است. تشخیص روش درمان با توجه به شدت اعتیاد و وضعیت جسمی و روحی بیمار به عهده پزشک درمانگر اعتیاد است. گاهی بنا به تشخیص لازم است بیمار در کلینیک ترک اعتیاد بستری شود. در مواردی نیز بیمار می تواند با برنامه ریزی مشخص در منزل اعتیاد خود را درمان کند.
در صورتی که بیمار در مراحل ابتدایی اعتیاد و میزان مصرف کم باشد روش ترک اعتیاد سرپایی می تواند نتیجه بخش باشد. در این روش بیمار که انگیزه کافی برای ترک دارد با حفظ شرایط معمول زندگی و کاری، برای قطع مصرف مواد مخدر و درمان اعتیاد اقدام می کند. شاید لازم باشد در این مورد اطلاعات مرکز ترک اعتیاد تهران پاک را هم مطالعه کنید.
در این روش فرد به مدت چند ساعت داروی ضد مرفین و سرم تراپی در کلینیک میگیرد و سپس توسط همراهان به منزل منتقل میگردد. برای مثال قرص فارماتون برای ترک اعتیاد یکی از تجویزهای پزشکان است.
همراه بیمار آموزشهای لازم پرستاری را فرا گرفته و در عین حال مشاوران کلینیک تهران پاک آماده پشتیبانی شبانه روزی تلفنی و پاسخگویی به سوالات احتمالی است.
این روش برای بیمارانی که در حین ترک نیاز به حضور حتمی در منزل و یا نسبی در محل کار دارند، توصیه میشود.
ترک اعتیاد سرپایی به چه معناست؟
ترک اعتیاد سرپایی و دفع سریع مورفین روشی درمانی برای ترک اعتیاد به مواد مخدر است. در این روش بیمار در کلینیک بستری نمی شود. اما به صورت مرتب و برنامه ریزی شده برای پیگیری روند درمان به پزک متخصص ترک اعتیاد مراجعه می نماید.
با این شرایط بیمار قادر است در کنار روند طبیعی زندگی شخصی و کاری و حضور در جمع خانواده اعتیاد خود را کنار بگذارد. این روش در صورتی موفقیت آمیز است که بیمار در زمان های تعیین شده برای ارائه توضیحات و شرح حال و دریافت مشاوره و برنامه دوره بعدی به پزشک درمانگر خود مراجعه نماید و از قطع روند درمان و هرگونه اقدام خودسرانه بپرهیزد.
برنامه های ترک اعتیاد سرپایی در قالب های مختلف و با شدت های متفاوت به بیمار خدمات ارائه می دهد. اما تمرکز اصلی این روش مشاوره، آموزش و پشتیبانی است.
انواع ترک اعتیاد سرپایی
نوع برنامه ترک اعتیاد سرپایی با توجه فاکتورهایی مانند ماده مخدر مصرفی، شرایط اعتیاد و زندگی بیمار توسط پزشک درمانگر اعتیاد تعیین می شود. ترک اعتیاد سرپایی که انعطاف پذیری بیشتری نسبت به روش های بستری دارد را می توان به طور کلی به سه دسته تقسیم بندی نمود:
مراقبت مداوم
گروه های مراقبت مداوم افرادی هستند که توسط یک درمانگر مجاز اعتیاد مجوز گرفته و به صورت هفتگی بیمار را ملاقات می کنند. هدف از مراقبت مداوم حمایت و کمک به بیمار برای پایبندی به تعهد خود در ترک اعتیاد است. برخی گروه های مراقبت مداوم جنسیت یا سن خاصی هستند. برخی نیز روی جنبه خاصی از بهبودی تمرکز دارند.
برنامه سرپایی فشرده
برنامه سرپایی فشرده یک برنامه درمانی است که در آن شرایطی خاص به عنوان نقطه عطف مشخص و قابل اندازه گیری برای نشان دادن پیشرفت درمانی فرد تعیین می شود. در این روش ترک هروئین و سایر مواد مخدر با رسیدن بیمار به این نقاط عطف تعداد جلسات مشاوره در هفتهت کاهش می یابد. این برنامه برای افرادی مناسب است که عزم جدی برای ترک اعتیاد دارند، اما لازم است شغل خود را حفظ کرده و مسئولیت هایشان را انجام دهند. برنامه سرپایی فشرده به جلسات مشاوره و گروه درمانی کمتری نیاز دارد.
برنامه روزانه ترک اعتیاد
در این برنامه بالاترین سطح مراقبت و ساختاری منظم برقرار است. در برنامه روزانه بیمار معتاد، 5 الی 7 روز در هفته را در کلینیک ترک اعتیاد حضور می یابد و روزانه چندین ساعت در جلسات مشاوره فردی و گروهی، بیوفیدبک و سایر درمان های کمکی مانند موسیقی و هنردرمانی شرکت می نماید. بیمار بعد از هر جلسه به منزل باز می گرددو زندگی نرمال خود را ادامه می دهد. بیمار باید به برنامه روزانه و زمان بندی آن توجه نماید و ممکن است برخی برنامه های شغلی یا تحصیلی وی تحت تاثیر قرار گرفته و محدود شود.
مزایای ترک اعتیاد سرپایی
ترک سریع و سرپایی مزیت هایی را به همراه دارد که عبارتند از:
دسترسی به خانواده
مشارکت و حمایت خانواده و کمک اطرافیان برای حفظ انگیزه و ترغیب به ادامه راه در درمان اعتیاد تاثیر بسزایی دارد. در درمان سرپایی این مهم به خوبی محقق می شود.
انعطاف پذیری برنامه
افرادی که نمیخواهد شغل و خانواده خود را برای مدت طولانی ترک نمایند برنامه سرپایی بسیار مناسب است. آن ها می توانند با مشورت درمانگر برنامه حضور درکلینیک ترک اعتیاد را بنا به شرایط زندگی خود تنظیم نمایند.
هزینه های مالی
در روش ترک اعتیاد سرپایی از طرفی فرد در مرکز ترک اعتیاد بستری نمی شود و لازم نیست هزینه های بستری را بپردازد. هزینه های رفت و آمد و شرکت در جلسات مشاوره بسیار کمتر از هزینه بستری است. از طرف دیگر بیمار می تواند در محل کار خود حضور یابد و مخارج خود را تامین نماید. بنابراین دغدغه مالی در روش سرپایی بسیار کمتر است.
ترک اعتیاد سرپایی در تهران
تشخیص و انتخاب روش و برنامه درمان و ترک اعتیاد کار پیچیده و دشواری است. شرایط زندگی و وضعیت روحی و جسمی متفاوت در افراد مختلف در تعیین روش درمان نقش مهمی دارد. تشخیص این امر که آیا درمان سرپایی اعتیاد برای یک بیمار موثر است یا خیر باید توسط پزشک معالج صورت بگیرد. بهترین راه برای درمان اعتیاد مشاوره با پزشک متخصص ترک اعتیاد است. درمانگر اعتیاد روش درمانی را مشخص و روند درمان را آغاز نموده و در طول دوره درمان تا بهبودی کامل در کنار بیمار است.
عوض کردن خون برای ترک اعتیاد
اصطلاح تعویض خون برای ترک اعتیاد به کلیه روش های سم زدایی اشاره دارد. در فرآیند سم زدایی خون بیمار از تمامی مواد مخدر و سمی پاک می شود به همین دلیل در اصلاح به آن تعویض خون می گویند. همانطور که متوجه شدید در فرآیند ترک اعتیاد و تعویض خون معتاد قرار نیست خون بیمار از بدنش خارج و خون جدید به وی تزریق شود. سم زدایی اولین مرحله در درمان اعتیاد و نه تمام آن است. با توجه به نوع ماده مخدر مصرفی و مدت زمان مصرف روش های سم زدایی متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. چنانچه پس از سم زدایی درمانهای روانی و کنترل وسوسه مصرف مورد توجه قرار نگیرد، فرد مجددا پس از ترک به مصرف بیشتر روی می آورد.
انواع روش های تعویض خون و سم زدایی
سم زدایی به روش های مختلفی انجام می شود اما در نهایت هدف همه این روش ها پاک سازی بدن از مواد مخدر و الکل و تعویض خون شخص بیمار است. به طور کلی روش های سمزدایی و تعویض خون در افراد معتاد عبارت است از:
3. سممزدایی با بوپرنورفین و متادون
این روش برای سم زدایی تریاک و سایر مشتقات گیاه خشخاش مانند هروئین کاربرد دارد. برای پیشگیری از اعتیاد به این داروها مصرف آن ها باید با تجویز و تحت نظارت پزشک صورت پذیرد. در این شیوه سم زدایی مصرف مخدر به تدریج کاهش یافته و برای کاهش علائم ترک از این داروها استفاده می شود.
2. سم زدایی با کلونیدین
هدف از این سم زدایی کم کردن میزان مصرف است و زمانی کارآیی دارد که میزان و مدت مصرف زیاد نباشد. در این روش مصرف مخدر قطع و برای کاهش علائم و عوارض ترک کلونیدین جایگزین آن می شود.
1. سم زدایی ناگهانی (یابویی)
سم زدایی ناگهانی همان روش سنتی سم زدایی است که در این روش بیمار به یکباره مصرف مواد را قطع می کند. در این روش طی چند روز بدن فرد کاملا از مواد سمی پاک می شود. در سم زدایی ناگهانی عوارض جسمی و روانی مختلفی ممکن است در فرد بروز کند که برخی از عوارض ممکن است شدید و خطرآفرین نیز باشند. سم زدایی یابویی بدون مشورت پزشک کاری بسایر خطرناک است.
5.سم زدایی فوق سریع یا urod
در شرایطی که فرد به لحاظ زمانی محدودیت ویژه ای برای طی مرحله سم زدایی داشته باشد از این روش استفاده می شود. سم زدایی فوق سریع علاوه بر هزینه بالا و خطرات جسمی نیز به دنبال دارد. این روش تنها برای افرادی به کار می رود که جوان بوده و بیماری جسمی خاصی ندارند. در این شیوه سم زدایی مقدار قایل توجهی داروی ضد مواد مخدر یا آنتاگونیست به بدن فرد وارد می شود. عوارض و نشانه های ترک در این روش بسیار بالاست. فرد معمولا تحمل وضعیت خماری شدید را ندارد بنابراین او را بیهوش می کنند.
4.RD با نالوکسان و نالترکسان
این دارو ها به مظور پاکسازی و تعویض خون سریع بیمار مصرف می شوند. با این روش بیمار 4 روز در کلینیک بستری و تحت مراقبت قرار می گیرد. این داروها تمایل فرد برای مصرف مخدر را از بین می برند و روند دفع مورفین از بدن را نیز تسریع می کنند. روش های سریع تعویض خون تاثیر گذاری کمتری نسبت به روش های تدریجی دارند.
درمان قطعی اعتیاد با تعویض خون
تعویض خون معتاد و سم زدایی درمان قطعی و کامل اعتیاد نیست. مهمترین عامل در موفقیت درمان اعتیاد اراده و انگیزه بیمار است. تا زمانی که خود فرد تصمیم قطعی برای ترک اعتیاد نداشته باشد با بکار بردن هیچ روش درمانی ترک اعتیاد اتفاق نخواهد افتاد. پس از تصمیم بیمار برای آغاز فرآیند درمان سم زدایی اولین گام است. با سم زدایی بدن بیمار عاری از هرگونه مادر مخدر خواهد شد.
اما درمان اینجا پایان نمی یابد. برای درمان قطعی اعتیاد لازم است با کمک روانشناس ریشه ها و علل ابتلای فرد به اعتیاد شناسایی شده و اختلالات و مشکلات روانی و ذهنی وی مورد درمان قرار گیرد. این مرحله نیز بدن حمایت خانواده امکان پذیر نیست. در مرحله آخر فرد باید روش های عملی و قطعی مقابله با وسوسه را بیاموزد که دوباره به دام اعتیاد گرفتار نشود. درمان قطعی اعتیاد با حذف هریک از مراحل ناقص و ناتمام است.
هزینه تصفیه خون برای ترک اعتیاد
هزینه سم زدایی و تعویض خون به روشی که برای این کار مورد استفاده قرار می گیرد، بستگی دارد. با انتخاب درمان های سرپایی و ترک اعتیاد در منزل هزینه های سم زدایی به میزان قابل توجهی کمتر از روش های بستری در کلینیک ترک اعتیاد خواهد بود.
هزینه تعویض خون معتاد برای خانواده هایی که به دلیل اعتیاد دچار مشکل اقتصادی شده اند، بسیار مهم است. اما این امر نباید موجب اقدام خودسرانه برای ترک اعتیاد و عدم مشورت با پزشک شود. چراکه عواقب و عوارض ناشی از اقدامات ناآگاهانه می تواند مشکلات جدی به بار آورد.
شما می توانید با کلینیک و مراکز ترک اعتیاد تماس گرفته و با شرح شرایط بیمار اقتصادی ترین و مناسب ترین روش علمی و اصولی درمان اعتیاد را به کار ببرید. نجات زندگی یک انسان ارزشی فراتر از منافع مالی دارد.
آمپول تقویتی برای ترک اعتیاد
رژیم غذایی مناسب می تواند تاثیر مثبتی در ترک اعتیاد و روند درمان بیمار داشته باشد. مصرف مواد مخدر اثرات مخرب فراوانی بر بدن دارد. بیمار در حال ترک نیاز دارد برای تجدید قوای از دست رفته و بازیابی سلامت جسمی مواد غذایی سالم و مقوی دریافت نماید. به علاوه برخی مواد غذایی و ویتامین ها مانند مولتی ویتامین ها، ویتامین های گروه ب، ویتامین آ، فیبرها و پروتئین می تواندند عوارض دوره سم زدایی را تا حد زیادی تقلیل دهند.
رژیم غذایی و داروهای تقویتی تنها تاثیر کمکی در پروسه درمان دارند. با این حال عده ای از بیماران به دنبال تاثیات زود هنگام هستند. آمپول ترک اعتیاد هم وجود دارد که با تقویت بنیه بیمار به روند در مان کمک می کند. در برخی موارد نیز پزشک با توجه به شرایط بیمار آمپول هایی را برای سم زدایی و تقویت و بهبود وضعیت جسمانی بیمار تجویز می کند.
بهترین آمپول برای ترک اعتیاد
انواع مختلفی از آمپول ها برای ترک اعتیاد تجویز می شوند که هریک مزایا ومعایب خاص خود را دارد. رایج ترین این آمپول ها عبارتند از:
1- آمپول نالوکسان
آمپول تقویتی نالوکسان با نام تجاری نارکان در بازار عرضه می شود. نالوکسان در فرم های خوراکی و تزریقی در بازار وجود دارد. از این آمپول برای درمان مصرف بیش از حد مواد مخدر و اوردوز استفاده می شود.
تاثیر نالوکسان بر بدن
مصرف نالوکسان برای بی اثر نمودن ماده مخدر بر گیرنده ها و عملکرد مغز است. در صورت مصرف بیش از حد و اوردوز، این آمپول باعث می شود مواد مخدر روی بدن و مغز تاثیر نگذارد. این آمپول برای مواد مخدر هروئین، مورفین، متادون، فنتانیل، اکسیکدون، هیدرومورفون، هیدروکودون، کدئینر، B2 یا بوپرنورفین و کارفنتانیل موثر است. مصرف این آمپول باعث می شود فرد هوشیاری و تنفس عادی خود را بازیابد.
عوارض نالوکسان
با مصرف این آمپول چون ماده مخدر در بدن بی تاثیر می شود فرد وارد حالت خماری می شود و به مصرف مجدد تمایل پیدا می کند. تاثیر این دارو بر بدن تا 1 ساعت است در حالی که مخدر 12 ساعت در بدن می ماند به همین دلیل مصرف مخدر بعد از استفاده از این آمپول احتمال اوردوز را به دوبرابر افزایش می دهد. به همین دلیل بیمار بعد از تزریق این دارو باید بستری و تحت مراقبت باشد. بیمار بعد از مصرف این دارو و به هوش آمدن قادر به تحلیل اتفاقات و محیط اطاف نیست به همین دلیل رفتاری خشن و پرخاشجویانه بروز می دهد. بی اشتهایی، تغییرات فشار خون، اختلال در تمرکز، تهوع و استفراغ از دیگر عوارض نالوکسان است.
2- آمپول ب کمپلکس یا نوروبیون
آمپول نوروبیون همی یکی دیگر از روش های ترک اعتیاد سرپایی است. این آمپول عموما برای تقویت قوای جسمانی و برخی بیماری ها استفاده می شود. این آمپول ترکیبی از ویتامین های گروه ب است و در پاک سازی و سم زدایی بدن تاثیر زیادی دارد.
ویتامین های گروه B به تولید سلول های خونی جدید، بهبود عملکرد دستگاه گوارشی و تبدیل قند اضافه به انرژی کمک می کند. تاثیر مثبت این ویتامین ها بر سلامت مغز موجب کاهش میل به مصرف مواد مخدر می شود. مصرف این آمپول تنها با تجویز پزشک مجاز است.
عوارض نوروبیون
ویتامین های گروه ب از جمله ویتامین های محلول در آب هستند که مقدار اضافه آن ها در بدن از طریق ادرار دفع شده و عوارض خاصی ندارند. در موارد نادر خارش و آلرژی پوستی ممکن است بروز کند.
3-آمپول نالتروکسان برای ترک اعتیاد سرپایی
نالنروکسان یک داروی مکمل برای ترک اعتیاد است. پیش از شروع مصرف این دارو باید سم زدایی به حد کافی اتفاق افتاده باشد. در صورتی که این دارو در حین اعتیاد به مخدرهایی مانند تریاک و هروئین مصرف شود ممکن است عوارض شدیدی به دنبال داشته باشد. این آمپول درمان کامل اعتیاد نیست و تنها بخشی از درمان است. این دارو اعتیاد آور نیست و گیرنده های مواد افیونی در مغز را غیرفعال و تاثیر مواد مخدر بر مغز را خنثی می کند. نالتروکسان برای درمان وابستگی به الکل، هروئین، مرفین، متادون، اکسی کدون و کدئین مصرف می شود.
عوارض نالتروکسان
مهمترین عوارض نالتروکسان شامل درد عضلات و مفاصل، اضطراب و افسردگی، توهم، تاری دید، تنگی نفس، ورم دست و پا، سرگیجی و سردرد، تهوع و استفراغ است.
4- آمپول بوپرنورفین
آمپول بوپرنورفین دارویی است که برای ترک اعتیاد سرپایی از موادی مثل تریاک، شیره و هروئین در مراکز ترک اعتیاد به عنوان جایگزین ماده مخدر استفاده می شود. با توجه به وضعیت بیمار و به تدریج میزان مصرف این دارو با نظر پزشک کاهش می یابد. این دارو خود یک مخدر قوی است و باید حتما تحت نظر پزشک مصرف شود. در غیر این صورت باعث اعتیاد می شود.
عوارض آمپول بوپرنورفین
ترک اعتیاد سرپایی با این دارو مشکلاتی مثل یبوست، خشکی گلو، مشکل انزال در مردان، کاهش میل جنسی، خواب آلودگی، تعریق، خارش، تنگی نوس، تهوع، سردرد و سرگیجه را به دنبال دارد.
کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک
اگرچه ترک اعتیاد به صورت سرپایی خیلی سریع انجام می شود، اما باید تحت نظر متخصص صورت بگیرد. مرکز ترک اعتیاد تهران پاک یکی از کلینیکهای فوق تخصصی برای رهایی همیشگی از سر اعتیاد به مواد مخدر و مشروبات الکلی است.
سوالات متداول ترک اعتیاد سرپایی
آیا ترک اعتیاد با بستری بهتر از درمان سرپایی است؟
در ترک اعتیاد به روش بستری، بیمار میتواند در حین ترک، از حمایت بیشتر تیم پزشکان و کادر درمان بهره مند شود. اما در درمان سرپایی، بیشتر مسئولیت ترک برعهده بیمار و اطرافیان اوست که به صورت یک برنامه مشخص از سوی پزشک معالج مشخص میشود.
درمان سرپایی به چه معناست؟
درمان سرپایی در کلینیک های ترک اعتیاد یا بیمارستان های مخصوص ترک و درمان اعتیاد انجام می شود. درمان سرپایی اغلب با یک جلسه حضور در کلینیک و سپس اجرای توصیه ها، مصرف دارو و مشورت با پزشک صورت می گیرد.
در ترک اعتیاد سرپایی چه کاری باید انجام دهید؟
یک روش مقرون به صرفه برای ترک اعتیاد است و بیمار تحت نظر پزشک در منزل درمان می شود. در این روش ممکن است مدت زمان درمان طولانی تر باشد. اما یک گزینه مناسب برای بیمارانی است که به صورت خفیف به مواد مخدر مبتلا شده اند. کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک با وجود پزشکان متخصص می تواند بهترین مکان برای درمان اعتیاد سرپایی باشد.