تاثیر حشیش بر مغز

مصرف حشیش چه تاثیری بر مغز دارد؟ مصرف حشیش علی رغم اعتیاد آور بودن و عوارض مخرب و جبران ناپذیری که بر بدن دارد در سال های اخیر در بین جوانان و حتی نوجوانان و دانش آموزان دبیرستانی رواج گسترده ای پیدا کرده است.

حشیش ماده ی توهم زا است که از گل های گیاه شاهدانه بدست می آید. عوارض و اثرات بعد از مصرف این ماده به دلیل ترکیبات شیمیایی به نام تتراهیدروکانابینول (THC) موجود در آن ایجاد می شود که به سرعت از ریه ها عبور کرده و همراه با جریان خون به مغز راه پیدا می کند.

THC در مغز به گیرنده های کانابینویید که وظیفه ارسال پیام ها به سلول های عصبی را دارند متصل شده و در عملکرد این گیرنده ها اختلال ایجاد می کند. به این ترتیب بر نواحی از مغز که مربوط به حافظه، یادگیری، لذت، اشتها و تعادل است تاثیر می گذارد.

با توجه به افزایش درگیری افراد مختلف جامعه با این معزل اجتماعی خانمان سوز، در این مقاله از سایت کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک به بررسی تاثیر حشیش و بر مغز خواهیم پرداخت. تا پایان  با ما همراه باشید.

اطلاعات تماس با کلینیک ترک اعتیاد تهران پاک

علائم اعتیاد به حشیش بلافاصله بعد از مصرف

علائم اعتیاد به حشیش معمولا به روش و مقدار مصرف آن بستگی دارد. در صورت تدخین آثار مصرف فورا آشکار شده و تحدود 3 تا 4 ساعت باقی می ماند. درحالی که علائم مصرف به صورت خوراکی دیرتر ظاهر شده و تا 24 ساعت نیز ماندگار است.

از جمله رایج ترین علائم اعتیاد به حشیش بلافاصله بعد از مصرف می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • خشکی دهان
  • قرمزی چشم ها
  • افزایش ضربان قلب
  • افزایش اشتها
  • عدم درک گذر زمان
  • عدم تعادل حرکتی
  • تغییرات رفتاری
  • اختلال در حافظه و توانایی فکری
  • احساس سرخوشی شدید و خنده های هیستیریک
  • تغییر حواس مانند درخشان تر دیدن رنگ ها و بیشتر حس کردن مزه ها

حتما بخوانید: عوارض حشیش بر صورت چیست؟

مصرف حشیش چه عوارضی  برای مغز دارد؟

نحوه عملکرد و تاثیر بیش از 60 درصد کانابینوییدهای موجود در ماده توهم زا حشیش تا حد زیادی ناشناخته است. تا کنون اصلی ترین و مهم ترین ماده شیمیایی روانگردان شناخته شده موجود در حشیش همان THC است که شباهت زیادی به کانابینوییدهای طبیعی بدن دارد. همین ماده تاثیرات سویی بر مغز ایجاد کرده و باعث نابودی مغز و اختلال در عملکرد آن می شود.

کانابینوییدهای درون زا همانند انتقال دهنده های عصبی عمل کرده و پیام های شیمیایی را بین سلول های عصبی در تمام سیستم عصبی بدن منتقل می کنند. انتقال دهنده های عصبی نقاط خاص و مهمی از مغز مانند حافظه، تمرکز، تفکر، کنترل حرکات،زمان بندی و هماهنگی ادراک و حتی میزان لذت را تحت تاثیر قرار می دهند.

این گیرنده های عصبی در بدن به THC واکنش نشان می دهند در نتیجه وجود THC روی عملکرد طبیعی مغز تاثیر می گذارد و آن را مختل می کند. این ماده حتی بر هیپوکامپ مغز و قشر اوربیتوفرونتال نیز تاثیر منفی دارد و وضعیت شکل گیری حافظه و هوشیاری را کنترل می کند.

THC بر عملکرد مخچه و بازال گانکلیا نیز موثر بوده و تا حد زیادی تعادل، تمظیم زمانبندی و هماهنگی واکنش های به موقع بدن را مختل می کند. از این رو انجام فعالیت هایی مانند رانندگی، کارکردن با ماشین آلات و دستگاه ها و شرکت کردن در فعالیت های ورزشی یا بدنی سنگین که نیاز به تمرکز و هماهنگی حواس بالایی دارد، برای کسانی که حشیش مصرف می کنند بسیار خطر ناک است.

حتما بخوانید: ترک حشیش در خانه

 تاثیر حشیش بر ساختار مغز

تحقیاتی که در گذشته برای تشخیص تاثیر حشیش بر مغز انجام شده بود نشان داد که حشیش قدرت بالایی در افزایش خطر ابتلا به روانپریشی دارد. اختلالی که باعث تغییر در ساختار مغز می شود. مطالعات جدیدتر نشان می دهد که مصرف مداوم و اعتیاد به حشیش می تواند به بخش مهمی از مغز که باعث ارتباط بین دو نیمکره چپ و راست می شود آسیب وارد کند. این بخش از مغز حاوی گیرنده هایی است که به شدت به مواد شیمیایی موجود در حشیش واکنش نشان می دهند.

در ایالات متحده حشیش یک ماده غیر قانونی اما پر مصرف است. تحقیقات صورت گرفته در این کشور نشان داده که مصرف حشیش خطر ابتلا به روان پریشی را تا حد زیادی (حدود 5 برابر) افزایش می دهد.

عوارض حشیش روی مغز

تاثیر حشیش بر قدرت تصمیم گیری مغز

تاثیر حشیش بر مغز ناشی از ماده توهم زا طبیعی موجود در آن یعنی تترا هیدروکانابینول یا همان THC است. مطالعات نشان می دهد این ماده عامل تنبلی و کندی شناختی موش های صحرایی شده و باعث می شود آن ها تمایل کمتری برای انجام کارهایی داشته باشند که نیازمند تلاش شناختی و تشخیصی است.

این موش ها زمانی که تحت تاثیر THC قرار نگرفته اند توانایی خوبی برای انجام کارهای دشوار و چالش برانگیز داشتند و می توانستند کارهایی را انجام دهند که نمی خواستند به انجام آن ها بپردازند.

در تحقیق انجام شده برای سنجش تاثیر حشیش بر مغز و انجام کارهای شناختی و تشخیصی، به ۲۹ موش صحرایی آموزش داده شد تا یک آزمایش رفتاری را انجام دهند. در این آزمایش حیوانات باید انتخاب می کردند که آیا می خواهند یک کار آسان را انجام دهند یا یک کار دشوار، تا به این ترتیب خوراکی شیرین را به عنوان جایزه دریافت کنند.

در شرایط عادی بیشتر موش ها کار سخت تر را انتخاب می کردند تا پاداش بیشتری دریافت کنند. اما زمانی که به موش ها THC داده شد آن ها، انجام کار راحت تر و گرفتن پاداش کمتر را ترجیح دادند.

از آنجایی که  تمایل برای انجام تلاش های فکری و شناختی برای دستیابی افراد به موفقیت، ضروری است، بر اساس مطالعات انجام شده می توان گفت، مصرف حشیش به احتمال زیاد اراده افراد برای مشارکت در کارهای سخت به منظور رسیدن به موفقیت را کاهش می دهد.

کلام آخر

در حالی که برخی افراد به خاطر سود جویی و گرفتار کردن افراد در دام اعتیاد به حشیش، این ماده را دارویی برای درمان تمامی دردها و ناراحتی ها می دانند اما تحقیقات انجام شده تا به امروز اثرات سوء و منفی حشیش و مواد شیمایی موجود در آن بر مغز را تایید کرده اند. اگرچه تشخیص عوارض دقیق حشیش بر عملکرد و ساختار مغز نیازمند مطالعات بیشتر و گسترده تر است.

اگر شما یا کسی از اطرافیان و عزیزانتان در گرفتار بیماری اعتیاد به حشیش است بهتر است هرچه سریعتر و پیش از آسیب جدی این ماده بر مغز برای ترک اعتیاد در منزل با مرکز ترک اعتیاد تهران پاک تماس بگیرید.

نظر خود را اضافه کنید